Fingerfärdig










Så där ja!

Elvins första jul

Julafton 2011, Elvins första, blev en väldigt mysig sådan! :) Julen firades tillsammans med familjen Ekendahl och Evas familj.

På morgonen åt vi frukost hemma hos Kajsa och Peter.




Sixten och Svante fick kritor och ritblock i julstrumpan.


Framåt förmiddagen tog några av oss en promenad i (faktiskt) solskenet, medan andra inte kom längre än till vår fina lekplats :)





Selma följde med som vanligt :)


Resten av julaftonen spenderade vi hemma hos oss.

Sixten tycker om att läsa. Och läsa. Och läsa :)




Uppmärksamma Kalle Anka-tittare!




Oskar var sjuk, men Kalle kallade...


En trött Elvin myser hos morfar Stig.


I väntan på tomten!


Äntligen kom han!


Men han var ganska läskig... Bäst att gömma sig under bordet tyckte Sixten. Och sen var mammas famn bäst.








Fast ganska snäll ändå som kommer med paket :)




Och snart kunde han själv hjälpa till!


Svante var tuffare! Ja, det är jag. Jag har varit väldigt snäll!




Till mig!!! :D






Hej då tomten!


Dags att njuta av julklapparna.


En till!


Elvin provar julklappsbilen!






Busa med mamma! :)






Vi vuxna spelade ett julklappsspel. Här är Hannas vinst! ;)


Elvins julmat, havregröt :)


God jul!



Julgranen pryds

Igår på fjärde advent köpte vi vår fina julgran :) Elvin tog denna första julgransprydning med ro, men han ville gärna pilla på allt blingbling förstås. Och mammorna var desto mer uppspelta ;)


Adventsstjärnan är populär!




Ha den!


Haaa den!


Yes, fick den!


Moster är skojig


Vad fint det blev!


Glad fjärde advent önskar pepparkaksgrodis!


Sjukdom och framsteg

Ja, höstens konstanta förkylningssymptom av olika slag har slutligen (hos Hanna) landat i en lunginflammation med inslag av stämbandsinflammation. Yä män. Men nu har jag i alla fall fått  penicillin, så jag hoppas bli av med eländet en gång för alla. Elvin hostar han också sen ett par veckor tillbaka, men ska träffa läkare för rutinkontroll i veckan, så han kanske får ta sig en extra lyssning på lungorna.

Annars är stora saker i görningen ;) I helgen eskalerade Elvins dreglande så det var risk för fuktskador och minsann, i går hittade vi en första liten vass tandkant i underkäken. Så nu ser det ut så här i vårt badrum ♥ Tack Folktandvården! :)



Och idag kom första vändningen från rygg till mage. Till sidan har han vänt sig ett tag, men idag klarade han det sista rycket :)

Tänk att den här lille grodan blivit så stor! ♥♥







Hoppas att ni haft en bra Lucia! För oss är det idag nio år sedan vi förlovade oss. Då: Kall, snöig vinterdag i Skellefteå. Idag: Regn, blåst och plusgrader, och Elvins första luciafirande. Han sjöng glatt med kören i sångerna ;) Skellefteå 2002 hade sin charm. Men trots pissväder i Uddevalla föredrar jag 2011 alla gånger.

Kram

Svar till en AW-hatare

I helgen läste jag åter ett av dessa hatinlägg om Anna Wahlgren, hennes metoder och dem som följer dem. Det var skrivet av en bloggare som skriver att hon gärna vill diskutera om någon tycker olika, men tydligen inte, eftersom hon bara publicerade kommentarer med åsikter som var exakt som hennes, men inte min. Man måste inte älska Anna Wahlgren, herregud. Det kan jag inte precis påstå att vi gör heller. Ingen tvingar heller någon annan att följa hennes metoder heller, eller alls tycka att de är bra. Men när man börjar kasta ur sig ord som barnmisshandlare för att man följer dem, då blir jag jävligt provocerad. Jag försöker låta bli att låta okunniga människor provocera mig, men den här gången gick inte. För ingen jävel ska komma och säga att jag misshandlar mitt barn, bara för att jag gör något annat än de.

Jag kan inte styra över vilka svar hon publicerar, men jag publicerar ju vad jag vill. Så här kommer mitt svar:
_____________

Hej. Jag är inte Anna Wahlgren-älskare, eller -försvarare. Jag tycker att mycket det hon tänker och tycker är förkastligt eller inte över huvud taget stämmer. Men jag och min fru har lärt vårt barn sova på nätterna med hennes Sova hela natten-metod. Och därför kallar du mig barnmisshandlare. Därför känner jag att jag vill besvara några av dina påståenden.

Tycker det är så konstigt med dessa metoder.
 De är inte bra för barn.

Hur definierar du en metod? Hur kan alla metoder vara dåliga för alla barn? Då kan man ju inte följa något man tror på bara för att det råkar kallas en metod.

Alla vet att nyfödda har sin egen dygnsrytmen från magen. 
Varför ska man tvinga barn att sova hela nätter direkt?


Jag har inte läst hennes andra böcker, men enligt SHN rekommenderas den först efter 4 månader, då de flesta barn inte längre behöver amma på natten. Ett fyramånadersbarn är inte ett spätt barn. Det är en liten person som skaffat sig både vanor och ovanor.

När naturen löser det med tid. Jo, för att föräldrarna vill sova.

Ja, jag vill sova. Och jag vill att mitt barn ska sova. Det är ett grundläggande behov vi människor har. Och så mycket bättre vi alla tre mår och njuter av tiden vi har tillsammans. Inte minst mitt barn. FRAMFÖR ALLT mitt barn. Många barn lär sig själva att sova hela nätterna. Men mitt barn, och många andra, skaffar sig ovanor som motverkar sömnen. Vi har gett honom nya vanor.

Och sen sover dom inte-ja-då bryter man ned dom psykiskt.
Tills de ger upp. Kapitulerar.

Om man läser på om metoden så vet man att barnen aldrig nånsin får vara lämnas ensamma och ledsna. Så fort de är ledsna bekräftar man att man finns där. Men man bekräftar dem liggandes i sängen, och lär dem att sängen är en trygg plats. Däremot får de lov att vara lite arga (på köpet lär de sig att ilska är en tillåten känsla). Blir de däremot jättearga bekräftar man att man finns där – återigen liggandes i sängen. Ja ja, tänker inte gå igenom hela metoden här, för det finns en bok man kan läsa om man är intresserad, och det är du ju inte. Hur som helst. Jag känner mitt barn. Han har inte kapitulerat. Han har tagit emot.

Vissa är helt enkelt inte lämpade som föräldrar.
För många. Alla som tar råd från Aw:s forum tex. Barnmisshandlare tycker jag att de är.
Hela bunten.

Du känner inte mig. Du känner inte mitt barn. Och du har framför allt inte satt dig in i hur man genomför metoden. Jag tror att det kan finnas föräldrar som är osäkra nog att inte lita på sitt eget omdöme eller lyssna på sitt barn, utan litar blint på auktoriteter. Men vi har följt metoden med omdömet intakt (men vi HAR följt metoden, och inte bara ”plockat godbitar”) och vårt barn har lättat tagit emot nattsömnen och dagslurarna. Vi har idag ett barn som njuter av livet (och i fulla drag njuts av oss) och har tagit ett jätteskutt framåt i utvecklingen, förmodligen tack vare att han nu får den sömn han behöver.

Nej, man kan inte ta bra saker från henne och tycka att det och det är ju bra.
För det som var bra -var aldrig hennes ide. Det är ju som att säga att vad då?
Hitler begick folkmord och mördade 6 miljoner judar. Men han byggde ju fina motorvägar så då är det ju oki?
AW uppmanar föräldrar att låta nyfödda sova på magen. De kan DÖ av det.
Undrar hur många föräldrar som haft ihjäl sina barn..för att de följde AW:s råd?

Ja, Hitler och Anna Wahlgren har ju begått nästan exakt samma brott mot mänskligheten. Ja, hon förordar sömn på mage – med andningslarm. Andningslarmet är eg ett sömnapnélarm av samma typ som vuxna har, och det larmar inte för att man sover för djupt utan för att man slutar andas. Det finns inte ett enda barn som dött sovandes på mage med larm. Att spädbarnsdödligheten åter ökar är inte på grund av magläge, utan trots ryggläge. En trolig teori är att rökningen bland gravida ökat.

Man får inte byta bajsiga blöjor på de små på nätterna heller.
Låter man pensionärer eller handikappade sova hela nätter i sin egen avföring blir det Lex Maria anmält.
Men vart anmäler man det när bäbisar utsätts för det?
Och varför slutar inte mammorna fast bäbisens lilla rumpa är alldeles varig och sårig och blöder på snopp och rumpa?

Ingenstans i boken står det att man inte ska byta bajsblöja. Däremot ska allt, inklusive blöjbyte, så långt som möjligt ske i sängen.

De rumänska barnhemsbarnen utsattes för liknande metoder och de fick defekter i hjärnan:

SHN har ingenting med frånvaro av kärlek och uppmärksamhet att göra. Hela sin vakna tid bemöts mitt barn av kärlek, tröst, uppmuntran och trygghet. Och när han sover så sover han tryggt.

Hennes metoder innehåller i min värld sadistiska ord och uttryck.
“Tryckpressen”. “Skruvstädsmodellen”. “Ömma järngreppet”, “brutala solfjädern”. Osv, osv.
Undrar hur man egentligen är funtad när man har en förkärlek för dessa typer av ord?

Här håller jag dock med dig. Och jag är inte alls förtjust i AW som person. Men det gör inte mig till barnmisshandlare för att jag följt en av hennes metoder.

Hur är man funtad om man som förälder använder dessa metoder?

Jo, man vill njuta av sitt barn och ha ett barn som njuter av livet. Man ser och tar hand om sitt barns behov av närhet, kärlek och uppmärksamhet, men också av att vara utvilad. Och man läser på och tar till sig en metod samtidigt som man lyssnar på sitt barn och litar till sin egen förmåga. Så kan man vara funtad.
_____________

Det var det. Tyck gärna till. Till skillnad från för bloggaren ovan får du lov att vara kritisk.

Tjing!

Julmarknad

Elvin har gjort Jul på Liseberg-premiär, och lärde sig förmodligen ordet lampa på köpet! ;-) Många fina lampor fanns det att titta på!



   

   

Snart behöver man sova en stund.



(och äta lite pappersmugg)

Elvin diggade djuren från Nordens ark.


Särskilt grisarna gillade han att prata med :)


Även mammor och mostrar måste roa sig lite :)




Elvin tittar på.


Hej då!


Tack Peter för bilder!


Elvin skojar med sina mammor...

Lite annat bus hann han också börja med idag... Jädrans lilla bustroll!!!


Sitter stadigt

Och plötsligt har vi en sittande bäbis här hemma!







NÄSTAN helt utan att tappa balansen i alla fall! :D

RSS 2.0