Regnig söndag

Söndag, löningshelg och höstrusk, så varför inte en IKEA-tripp - tillsammans med halva Västragötalandsregionen.



Först och främst åkte vi för att köpa barnstol till sommarstugan, men så kom vi förstås på en massa andra saker vi bara måste ha (herregud, snacka om konsumtionshelg!).

Så nu är det säker för Elvin att börja krypa! ;)



Åtminstone på loftet, tills resten av huset är babysäkrat! :D


Oktobermarknad

Men största inköpet skedde efter själva marknadsbesöket. Det bidde lite pyamasorgie på Lindex... De underbara gröna var det jättebra rea på, och den prickiga har varit slut i affärerna här i stan, så vi kastade in den i ett litet lyckorus. :) Och overallerna ÄR faktiskt i olika storlekar! Lite pyamasar i strl 74 fick det bli också! Jag ääälskar den grå! :)



Oh, the great joy of shopping! ;) Det BÄSTA för en shopoholic är att få barn, för då får man shoppa men behöver inte få dåligt samvete, för man är ju generös och köper åt sitt barn, he he.


Kunde bara inte låta bli...

Grötbäbis vol 3 (sorry ;)


Mmm, blåbär i gröten idag!
(hur tänkte mammorna där?)


Mera, mera!


Så kan det gå! xD

Vi är nog lite kära i gröt-Elvin just nu. Men vi tröttnar nog snart. Kanske ;)


Konsekvensen av Sova hela natten kuren..

Efter en natt där både Elvin och hans mamma E har fått sova hela natten resulterade in en nöjd och glad bebis och en nöjd, glad och energisk mamma!  Dagen har därför hittills sett ut så här:

*7.30 E & E har dansparty.

*8.30 Elvin somnar som en liten gris och mamma städar hela huset, diskar, dammsuger och fixar tvätten.

* 10-11 Nytt skratt och dansparty. Elvin är också supernöjd med att ligga i babygymmet och titta på fjärilarna längre än två minuter.

* 11-13 Promenad till affären. Elvin somnar gott i vagnen 11.30 och sover till jag väcker honom kl 13.

*Eftermiddagen har fortsatt i samma anda: Dans, musik och skratt. Och en stor portion havregröt!


Det är så skönt att se att Elvin är glad och nöjd. Så skönt att också kunna vara den mamma jag vill vara. Inte en enda gång idag har jag önskat att tiden skulle gå så han kan sova och därmed även jag. Inte en enda gång idag velat slänga något i väggen och gråta av trötthet. Det är så här jag vill att min föräldraledighet ska vara. Glädje och skratt. Inte försvinna i en dimma av trötthet och tårar. Jag är så glad att vi gör denna kur. För hans skull, för min skull, för Hannas skull och för vår skull.

Så konsekvensen av Sova hela natten kuren? Förmodligen för mycket schlager för grannarna! :)

Nu väntar vi på att mamma Hanna ska komma hem, då blir det kaffe och silvakaka! (Tack Peter! )

Puss och kram Eva & Elvin


Kuren, fjärde dygnet

Och nu:

HALLELUJA!

Här är nattens anteckningar:

20.00 Somnar direkt
21.40 Ljud (kanske i sömnen?) Somnar om (om ens vaknat).
22.24 Vaknar och låter - avvaktar för att se om han löser det själv. Han gnäller/pratar, men somnar om på 2 minuter.
2.34 Gnäll, övergår till prat. Han somnar om på egen hand på högst 2 minuter.
5.50 Jag går upp, inte ett ljud.
7.00 Vi gör glad god morgon. En liten groggy unge som nog kunnat sova länge till. Tror vi har en liten morgontröttis. Här är det inte vargtimman som är problemet, snarare att komma till ro på kvällen.

Det är helt jävla fantastiskt! Nu kan vi ta lite bakslag, och att dagslurarna kanske börjar krångla lite, för nu vet vi verkligen: Det funkar!!! Vår lilla unge är bara bäst! :) :)

Kuren, tredje dygnet

Nja, något hallelujah moment var det väl inte inatt. Längsta passet han sov var tre timmar, så bättre kan han... Men något som ändå var häftigt var att när han vaknade vid kl 22 somnade om helt på egen hand, och något sånt har aldrig hänt förr. Så visst är det framsteg även om vi förstås velat ha ännu större :P En annan stor fördel är att även om han vaknat några gånger så är ju en ramsa så otroligt mycket smidigare än att vara tvungen att amma varje gång. Både för att han somnar om så mycket snabbare, på fem minuter, och för att vi kan hjälpas åt med det. Men vi har inte gett upp, hade bara hoppats lite för mycket på att just vårt barn skulle vara ett av de som börjar sova redan tredje natten. Lite höga krav på lillskrot kanske.

Dagen har flutit på bra. Han sover väldigt bra på dagtid faktiskt!

Så ur Elvins synpunkt är nog livet bra! Det är bara föräldrarna som är i en liten misströstssvacka. Shame on us! Elvin kämpar ju på, så då får vi också göra det! Jag misstänker att nästa steg för oss är att backa. Så enkelt men ack så svårt.

Idag stod havregröt på menyn, och han åt med god aptit. Men hur det såg ut är hemligt, he he he ;)

Kuren, andra dygnet

Vi fortsätter på rätt spår! Han vaknade några gånger i natt men mer gruffade än skrek, och somnade om efter ett par ramsor. I natt delade vi på natten, men mitt (Hannas) pass var inte så jobbigt eftersom han sov hela tiden. :) Det är så jäkla häftigt, för det känns som att att hans "gruff" verkligen var frågor, typ "ska det vara så här? Kan jag sova? Får jag verkligen det?". Och efter några gånger litade på svaret "ja, det kan du!". Också dagslurarna har funkat jättebra, han har tacksamt tagit emot! :) :) Hungrig som en varg har han varit idag också! Massor av modersmjölk och dessutom massor av gröt har slunkit ner. Det ska bli spännande att se hur natten blir, för många barn sover mycket bättre redan tredje natten. Vi får se! Somnade som en sten gjorde han nu ikväll i alla fall med bara en liten påminnelseramsa :)

I frustration över sovsituationen frågade jag förra veckan en kollega hur hon gjort för att få sina barn att sova på nätterna. "Det är inget att göra, mer än att stå ut. E sov inte på hela första året." Hm. Tack för rådet. Det finns en intressant inställning bland många föräldrar (mammor?) att småbarnslivet liksom SKA vara ett "lidande", man ska göra ALLT för sitt barn (missförstå mig inte, jag är självklart också beredd att offra livet för Elvin). Och där ingår att offra sin och hela familjens - inklusive barnets - sömn, och därmed kanske sätta parrelationen och samlivet på paus och inte minst få slutkörda föräldrar och slutkörda barn. I "familjelivsdiskussioner" på nätet finns det många åsikter om föräldrar som "kurar". En av de mer intressanta (som även finns i andra varianter) var, angående en sexbarnsmor som tipsade en sömnlös mamma om kuren att "Man borde inte skaffa så många barn om man inte kan ta hand om dem!" Det hade varit spännande att få förklarat vad hon egentligen menar. Hur tar jag inte hand om Elvin när jag lär honom att sova och somna på egen hand? Han sover bättre i egen säng än nära mig. Han sover bättre om jag lär honom att sängen är trygg än om han plockas upp hela tiden. Därför låter jag hans behov av att sova gå före mina behov av att ha honom nära. Nu pratar jag om Elvin. Det finns barn som sover bättre med sina föräldrar. Då är det väl jättebra att de får göra det. Men det gäller inte vår lilla skrot. Och därför tar jag hand om honom genom att hjälpa honom till sin sömn. Det kommer jag alltid stå för. För vi vet för vems skull vi gör det i slutänden. Jag tror att (nästan) alla föräldrar fattar sina beslut utifrån sina barns bästa. Tro mig, även vi. Så snälla, säg inte åt mig att jag är en sämre förälder för att jag fattar andra beslut än du.

Jag tror att Elvin mår bättre av att få den sömn han behöver. Jag tror att Elvin mår bättre om vi får den sömn vi behöver. Och jag tror att Elvin mår bättre om vi när vår relation och har det bra tillsammans.

Kunde inte låta bli. Här kommer ännu en grötbäbis, och en ännu grötigare sådan:



Pöss

Kuren, dag 1

Dagen har gått bra! Efter klockan fyra i morse vaknade han inte mer förrän vi väckte honom klockan sju, med tjo och tjim... ;) Vi har hållit Annas schema för sovtider på dagen, och det har funkat bra! Både morgon och och förmiddagslurerna somnade han som en sten. I eftermiddags och nu på kvällen har han vaknat lite för tidigt, men vi har bara använt oss av ramsan hela dagen, och även om vi har behövt påminna några gånger när han vaknat och somnat så har den tagit bra.

Vi var på BVC i förmiddags, och allt såg bra ut. Han väger 7900 gram nu, matvraket! ♥ BVC-sköterskan berättade att "det nya" inom smakportioner är att de från fyra månader får smaka på allt vi äter, om de är intresserade, men att man fortsätter helamma till sex månader. Men då ska det vara jättesmå portioner, ett kryddmått eller så. Eftersom de får så lite behöver man inte tänka så mycket på salt och kryddor och sånt. Och sen vid sex månader kan de äta större portioner, av det mer klassiska slaget. Idag åt vi färsgratäng med citrusyoghurt till middag, och yoghurten älskade han! Det gick nog ner en matsked snarare än ett kryddmått... Även banangröten är fortsatt poppis! :)


Det är INTE för att jag inte prickar munnen varje gång!


Det SKA vara så när man äter gröt!


Rapport från vargtimmen

Sedan Elvin kom har han sovit ganska dåligt. Inte katastrofdåligt, om man jämför, men inte jättebra heller. Han har vaknat med ca 2-3 timmars mellanrum (i början, och efter sjukhusvistelsen, 1-2 timmar), och har hela tiden velat äta mycket på natten. Sen när han var 2½ månader ungefär kom ängeln Karin med en liten gåva från himmelen (Göteborg): ett andningslarm. Redan första natten som han fick sova i egen säng, i eget rum och på mage sov han plötsligt 6 timmar i stöten. Fortfarande fick han mat en eller ett par gånger per natt, men det vanliga var ett eller två 5-6 timmarspass per natt. Det höll i tre veckor, och sen började krånglandet igen. Fast värre, så som i början, och varje natt. Och det enda som lugnat honom har varit att amma. När vi då hade smakat i några veckor på hur det var att få sova, och jag slapp gästrummet, så var det otroligt jobbigt att bli av med det. Elvin har blivit gnälligare, E mer lättirriterad och jag har känt mig rätt otillräcklig, både här hemma på nätterna och på jobbet eftersom jag inte fått sova ordentligt.

Eftersom Sigrid och Oskar har "Sova hela natten-kurat" båda sina barn med framgång är det något vi haft i bakhuvudet hela tiden (även som barnvakter är det fantastiskt med barn man bara lägger, och ramsar, och så somnar de!). Och nu när han blev fyra månader och inget förbättring verkade finnas i sikte så bestämde vi oss för att köra. Jag är ändå hemma och är sjuk, så då kan jag lika gärna ta en jättesömnlös natt som en ganska sömnlös natt liksom... Då jag är den som har minst risk att "trilla dit" (främst kanske på bristen på mjölk...) tar jag första natten. Så här är jag nu, i vargtimmen, och jag måste säga att det funkar rätt så bra. Buffandet lugnar honom effektivt, och redan nu känns det som att även ramsan tar skruv (för mer info kolla in http://www.annawahlgren.com). Nu första natten har han vaknat ungefär varannan timme, men HAN SOMNAR OM, utan att ammas, på egen hand! Jag tror att det här kommer att gå vägen!

Det finns mycket kritik mot både Anna Wahlgren och Sova Hela Natten, och kritik är ju alltid bra. I alla fall om man är insatt i det man kritiserar. Jag är inte så insatt i hennes övriga åsikter, utan egentligen bara i SHN, så henne som person kan jag inte uttala mig om. Men jag tror på hennes metod! Den ska INTE förväxlas med femminutersmetoden. Det är INTE, som många tror, en metod i vilken man förhåller sig kall till barnet och lämnar det ensam i sin frustration. Men man tröstar det i handling, och sedan i ord (ramsan) i sängen. Man plockar inte upp det, för sängen är inte farlig, sängen är en trygg plats, och vi skyddar dig så du kan sova tryggt. Sen kan det säkert finnas föräldrar som är osäkra och inte vågar lita på sig själva eller lyssna på sitt barn, och som därför följer metoden "slaviskt" men med motstridiga känslor. Allt kan gå fel. Men om detta nya sätt att lugna och trösta Elvin på nätterna hjälper honom att sova hela nätterna och somna om på egen hand, då är i alla fall jag ett fan. Om någon skulle ha några frågor är det bara att ställa dem...

Nu ska jag vila en stund, tills nästa omgång... Snart är det morgon! Kram



 

Caesar förbereder sig på kurnatt.


Krypning medelst hasning... typ

Nästa "projekt" är nog det här med krypning tror jag, men han är inte riktigt där än. Och med inte riktigt menar jag inte alls. Men viljan finns! ;)


Upp!


Och fram! Nejhej?


Upp!


Och fram! Inte nu heller?


UPP DÅ!


Och nu då?


Äsch. Nu skiter jag i det här!

Tills nästa gång :)

Greppa det

Fine bror med fru som bor på andra sidan jorden önskade att vi lägger ut lite bilder då och då även om vi inte orkar skriva. Och det kan vi ju :)

Roligast just nu är att greppa allt - allt! - och föra till munnen.


Åhå, min humla!


Den ska jag ta!


Undrar om jag?...


Nästan där!


Kolla, kolla!


Åh vad den smakar bra! :)


Bara-vara-hemma-helg

Vi har haft en härligt overksam helg! "Helgen" började redan i torsdags, när förkylningen till slut hann ikapp mig (eller oss alla tre egentligen) så att jag gick hem ifrån jobbet. Då var svärföräldrarna här för att träffa Elvin under lite lugnare former.


Morfar Stig fick äntligen dra vagnen :)

Elvin har sovit väldigt dåligt de senaste två veckorna ungefär, så det har varit rätt behövligt att bara ta det lugnt, särskilt som vi dessutom snorar och snörvlar alla tre. Varje tillfälle till vila har tagits!


Titta på mig vad söt jag är!


Det är gott att sova hos mamma en stund.

I fredags stannade jag hemma med Elvin en stund så att Eva kunde åka iväg lite på egen hand. Win-win-situation kallas det ;) Hon kom hem med den underbara "soffan" jag spanat på på Åhléns ett bra tag. Det finns lycka även i tingen! ;D Men vad hörs samma kväll utifrån hallen?... Klös, klös på fina soffan.


Tjyv-Selma!!! >:(

På lördagen hängde vi hos Kajsa och Peter hela dagen, som gladeligen ställer upp och konkar på bäbis när mammorna inte orkar ♥


Söndag: morgonmys hos mamma Eva

Vi har börjat lite smått med smakportioner, och det går över förväntan. Det mesta verkar faktiskt försvinna IN i lilla bäbismunnen :) Fast det är egentligen inte SÅ förvånande, sådant litet matvrak som han är :)


Majs- och potatispuré står på menyn denna gång.


Jag kan själv!


Det här var ju gott mamma!

Ska jag ta mig ur pyamasen idag? Vi får se. I så fall utbytes den endas mot en one piece :P

Vår underbara dag

Vi hade verkligen en helt fantastisk dag i lördags. Här kommer lite bilder som Evas pappa tagit!

Dop och välsignelseakt i Bleketkyrkan:

Våra fina faddrar Karin och Martin.

     
Många familjemedlemmar deltog i ceremonin: Peter, Ellen, Linn, Hannas pappa...


och Maria!


Alla barnen var med när Elvin döptes.


Ringarna var nya :)



Fest i Bjursjöstugan:
   
   


Vår supersnygga tårta!
    
Sigrid och Oskar sjunger "The only exception"


Linn och Amanda sjunger "Utan dina andetag"

Det var en dag vi kommer att bära med oss alltid, alltid!

Kram
Familjen A

Bakåtsträvare

Idag tog sig Elvin typ en meter bakåt från babygymet :)

 

Sen blev han trött... ♥




Dagen efter

är inte heller fel :)



Dagen har mest ägnats åt slappande och umgänge med syskon och syskonbarn. Det har varit en fantastiskt vacker höstdag som avslutning på en underbar helg. Vi är så glada och lyckliga för den fina dagen igår och alla som hjälpt oss och deltagit i vårt firande. Bilder kommer! :)


Elvin och 4 månader äldre kusin Idun leker:





Nu: sängen!

Dagen D

Då kör vi!

Wiiii! :) :)

Mycket

Mycket som händer, men inte mycket blir skrivet.

Min underbara mormor är borta, och kommer aldrig mer igen. Det gör så jävla ont.



Och som en tydlig bild av livets ytterligheter så har vi dop och välsignelse av vårt äktenskap på lördag. Det känns fint faktiskt, även om jag självklart önskar att hon kunde varit med.

Och Elvin är underbar ♥

Kram

RSS 2.0